Ekonomi

Marmara Denizi’nde hamsi avcılığı arttı

Deniz Ürünleri Avcıları ve Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birlik Lideri Naci Karabiber, “Geçen yıl şubat ayında Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzle koordineli olarak hamsi avı yasağı getirdik. Bu yıl da bunun meyvelerini aldık. “Marmara’da bu yıl çok güzel hamsi avcılığı yapıldı. Ekim, Kasım ve Aralık ayları gerçekten çok iyiydi” dedi.

Geçen yıl şubat ayında, ekosistemini korumak ve gelecek sezon balıkçılara daha fazla ekonomik katkı sağlamak amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Marmara Denizi’nde hamsi avcılığı yaklaşık 2 ay süreyle yasaklanmıştı. DEM-BİR Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, geçen yıl hamsi av yasağının ardından bu av sezonunda da Marmara Denizi’nde hamsi avının arttığını vurguladı. Balık burcunda sezonun sonunun yaklaştığını belirten Naci Karabiber, “Bu yıl sezonun ilk başlangıcı iklimsel olarak çok sıcaktı. Aslında su hala sıcak. Normalde bu günlerde suyun sıcaklığının bu kadar olması gerekir. 9-10 derece ama 11-12 derece. Hatta kar yağışından önce su sıcaklığı 15-15 derece.” 16 dereceydi. Bu, bu tarihte nadir görülen bir şeydir. Sular her zaman sıcaktı. Bu nedenlerin deniz üzerinde büyük etkisi oldu. Dönemin başında eylül ayında daha zayıf bir avlanma yaşanıyordu. Ekim, Kasım ve Aralık ayları balıkçılık için uygun aylardı. Geçtiğimiz yıl şubat ayında Su İşleri Genel Müdürlüğümüzle koordineli olarak dönem içerisinde Marmara Denizi’nde hamsi avcılığını yasaklamıştık. Bunun meyvesini bu yıl aldık. Bu yıl Marmara Denizi’nde çok güzel hamsi avcılığı yapıldı. Ekim, Kasım ve Aralık ayları gerçekten çok iyiydi” dedi.

‘BU TARİHTEN SONRA TEZGAHLARDA UCUZ BALIK BULAMAYACAKSINIZ’

Bu av sezonunda lüfer avcılığının beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirten Karabiber, “Şu ana kadar her şey çok yolunda gitti. Balık fiyatları bu aralar arttı. Hamsinin kilosu 20, 30, 50 lira iken şimdi 150 liraya çıktığını duyuyoruz.” lira, bazı yerlerde 200 liraya çıktı. Bunun nedeni ise artık sular soğudu. Balıklar açıklara ve derinlere gitti. Balıklar daha az av veriyor. Av limitlerimiz düştü. Balık kıt olunca fiyatlar artıyor. Şubat geldi. 15 Nisan’da av yasağı geliyor. Hatta İstanbul ve Karadeniz’deki birçok arkadaşımız ara verdi. “Bu aralar sardalya avcılığı yapılıyor. Sezonun geneline baktığımızda emeklerimizin karşılığını aldık. Bu tarihten sonra tezgahlarda ucuz balık bulamazsınız. Havalar soğudukça ocak ve şubat aylarında balıklar azalacak” dedi.

Çanakkale balıkçılığında lüfer 850 liraya, hamsi 150 liraya, istavrit 100 liraya, levrek 300 liraya, kefal 150 liraya, kefal 350 liraya, uskumru 250 liraya, kalkan 600 liraya, mezgit 150 liraya, zargana 150 liraya satılıyor. TL, çipura ise kilosu 280 TL.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu