Sibirya’daki dev yarık ya da bilindiği adıyla “Cehenneme Açılan Kapı”, kelimenin tam anlamıyla gezegenimizin açık yarası olarak kabul ediliyor.
Rusya’nın Uzakdoğu bölgesinde derin bir derin çatlak. Batagaika Krateri Buzun çözülmesi ve kalıcı buz (permafrost) nedeniyle sadece birkaç on yıl içinde kırıldı. Yıllar sonra, iklim değişikliği dünyanın bu bölgesini ısıtmaya devam ederken, Gezegenimizdeki gerçek yara büyümeye devam ediyor.
Yaygın olarak dünyanın en büyük permafrost krateri olarak bilinen çatlak, kuzeydoğu Sibirya’da Yana Nehri ile Indigirka Nehri arasındaki bir sıradağ olan Chersky Sıradağları’nın ortasında, Saha Cumhuriyeti’nde bulunuyor.
Yerel halk bu kratere “Cehennem Kapısı” diyor ve nedenini anlamak kolay. İribaş şeklindeki yarık, Rusya kırsalının yoğun kuzey ormanlarıyla çevrili, 100 metreye kadar derinliğe ve yaklaşık 1 kilometre uzunluğa sahip.
Büyük Kaza
Bilim adamları buna diyor mega kaza ‘ demeyi tercih ediyor. İlk olarak 1960’larda, bölgedeki verimli ormansızlaştırmanın yerin permafrostunu bozduğu ve tabanı çökme noktasına kadar zayıflattığı bildirildi.
Görünüşe göre bu uçurum her yıl daha da büyüyor. Bazı araştırmalar, yılda 10 ila 30 metre oranında genişleyebileceğini söylüyor. Bu genişlemenin bölgedeki iklim değişikliğinin daha sıcak yazlara ve daha kısa kışlara yol açmasının bir sonucu olduğu düşünülüyor.
Reuters’in bu hafta bildirdiği gibi, kaşifler yakın zamanda Batagaika mega çöküşünü araştırdılar ve krateri içeriden gösteren bazı inanılmaz seyahat görüntüleriyle geri döndüler.
Rusya’nın diğer bölgelerinde de artan sıcaklıklar nedeniyle olağandışı jeolojik faaliyetler yaşanıyor. 2020 yazında, Kuzeybatı Sibirya’da, çapı 20 metreden fazla ve derinliği 30 metre olan devasa bir obruk ortaya çıktı.Krater, uzak tundrada yeraltında patlayıcı bir metan gazı baloncuğu patladıktan sonra açıldı.
Neyse ki, Sibirya’daki obruklar ve mega çökmeler şimdiye kadar yalnızca uzak ve ıssız bölgelerde rapor edildi. Ancak, insan yerleşimi olan bir bölgede ortaya çıkarlarsa, insanlar ve altyapı için büyük bir tehdit oluşturabilirler.
Ancak, dünyadaki her yer bu kadar şanslı değildi. 2021’de Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e çok da uzak olmayan iki köyde, bazıları insanların konutlarına son derece yakın olan yaklaşık 100 obruk ortaya çıktı.
lapseki-haber.com.tr