Teknoloji

Sahte ilaçlarla tedavi: Plasebo nedir; Plasebo etkisi gerçek mi?

Şikayeti olan kişilerin şeker gibi sahte ilaçlarla “tedavi edildikten” sonra iyileşme yaşadığı plasebo etkisi uzun süredir tartışılıyor. Ve bu tartışma bugün X gibi sosyal medya platformlarında tüm hızıyla devam ediyor.

Kullanıcı

Küçük çalışmalar, bir gruba vermeden önce plasebo etkisini 15 dakika boyunca tanımlayan bir çalışma da dahil olmak üzere bu etkinin var olduğunu öne sürüyor. Bununla ilgili bir açıklama olmasa da bu küme testin ikinci yarısıyla ilişkilendiriliyor ( önkollara ısıtma plakaları uygulanır ve ısı artık dayanamayacak hale gelene kadar arttırılır. ) bu konuşmayı yapmayan ancak plasebo krem ​​verilen gruba göre daha uzun süre dayanmayı başaran kişi. Küçük çalışmalarda Hatta Parkinson hastalarının plasebo aldıktan sonra motor skorlarında iyileşme olduğu bile gösterildi..

Bazı klinisyenler plasebo etkisine inanıyor ve hastalarına plasebo reçete ediyor. Bir BMJ çalışması önceki yıl şunu ortaya çıkardı: Doktorların yaklaşık yüzde 3’ü plasebo olarak salin kullanıyorYüzde 2’sinin şeker hapı, yüzde 41’inin reçetesiz ağrı kesici, yüzde 38’inin ise vitamin kullandığı belirlendi.

Yazarlar makalelerinde şöyle diyor: “ Doktorların küçük ama önemli bir kısmı aynı dönemde antibiyotik (%86,13) ve sakinleştirici (%86,13) plasebo tedavisi olarak kullanıldığını bildirdi.” diyor.

Plasebo etkisi diye bir şey var; bu değil…

Doktorların kullanımıyla plasebo etkisinin işe yaradığından emin olabileceğiz gibi görünüyor. Ancak hastaları aldatıcı olduğu için kullanılmaması gerektiğini düşünenler de var. Ayrıca plasebo etkisi büyük ölçüde hastalığın doğal olarak dalgalanan seyrinden ve onun ortalamanın gerilemesiBunun bir yansıma olduğunu belirtiyorlar.

2001 yılında plaseboların etkinliğini değerlendirmek için bir ekip, hastaların rastgele olarak plasebo veya tedavi verilmeyen gruplara atandığı 114 klinik çalışmanın sistematik bir incelemesini gerçekleştirdi. Elbette bu denemelerin de bir tedavi grubu vardı ama buradaki asıl amaç plasebo alan hastaları, hastalığın normal seyrini yaşayan hastalarla karşılaştırmaktı.).

Ekip, çalışmalarında şunları söyledi: Sübjektif veya objektif ikili veya sürekli objektif sonuçlara sahip çalışmalardan elde edilen birleştirilmiş verilerde, tedavi uygulanmamasına kıyasla plasebonun anlamlı bir etkisini tespit edemedik. Bununla birlikte, subjektif sonuçların sürekli olduğu ve ağrı tedavisini içeren çalışmalarda, plasebo ile tedavi uygulanmaması arasında anlamlı bir fark bulduk.diye yazdı ve ekledi: “ Klinik araştırma ortamı dışında plasebo kullanımının hiçbir gerekçesi yoktur.2004 yılında 52 yeni denemeyi analiz eden bir takip çalışması da aynı sonucu verdi.

Kısacası, plaseboların hastaların kendileri tarafından bildirilen ağrıları ve diğer öznel ölçümleri üzerinde sınırlı bir etkisi var gibi görünüyor, ancak hastalık üzerinde olumlu bir sonuca veya hastalık üzerinde nasıl çalışacaklarını açıklayan fizyolojik bir sisteme dair ikna edici kanıtlar eksik görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu